language en
language nl
Een kijkje nemen in ons museum is zeker de moeite waard!

Een kijkje nemen in ons museum is zeker de moeite waard!

Oldtimermuseum

Het Oldtimermuseum Staalduinen is op 9 december 2005 opgericht met als doel:

- De collectie unieke bedrijfswagens op een verantwoorde manier te onderhouden, bewaren, ontwikkelen en zo
  goed mogelijk te beschermen voor huidige en toekomstige generaties waarbij de nadruk wordt gelegd op het
  plaatsten van de collectie in het cultuur historisch kader van het Westland; 
- Het bewaren van de ontwikkeling die het transportbedrijf Staalduinen door de jaren heen in de regio Westland 
  heeft doorgemaakt;
- De collectie aan een breed en divers publiek tegen een geringe vergoeding ten toon te stellen.

De collectie van de bedrijfswagens laat de ontwikkeling van het transport zien in de voor onze omgeving (Westland) uiterst belangrijke tuinbouwsector. De tuinbouwsector in het Westland vormt de bakermat van de glastuinbouw zoals we die nu wereldwijd kennen. Elk transport heeft de eigen, specifieke uitrusting, nodig van een vrachtwagen, welke in het museum op een laagdrempelige, educatieve en professionele wijze wordt tentoongesteld.

De collectie laat in de loop der jaren een verschuiving zien: Van vervoer van producten (groenten) naar vervoer van vloeibare kunstmest. Van vervoer van stookolie (voor de kassen) naar vervoer van olie ten behoeve van generatoren voor het opwekken van groene stroom.

Door haar connectie met het Transportbedrijf Gebr. Van Staalduinen B.V. beschikt het museum thans over een grote collectie bedrijfswagens zoals die voor de verschillende soorten transport in het verleden werden gebruikt. Het museum omvat daarnaast diverse (Scania) vrachtwagens en een complete collectie Opel Blitz vrachtwagens.

Ontstaan
Na 1985 is Dirk van Staalduinen als 'techneut' van de gebroeders begonnen met de restauratie van een Dodge vrachtwagen. Later kregen diverse Scania’s en Opel vrachtwagens een opknapbeurt. Door jarenlange restauraties heeft Dirk diverse wagens in topconditie gebracht. Al deze exemplaren zijn  ondergebracht op één locatie aan De Derde Hoeve in Maasdijk. Naast een oude stookolie wagen is ook de eerste smeerolie vrachtwagen van het bedrijf te zien en uiteraard ook wagens uit een later stadium.

Aanvullingen
Regelmatig wordt het museum uitgebreid en aangevuld met unieke exemplaren vrachtwagens waarvan het werkzame leven er opzit. De regelmatige verkrijging van diverse aankledingsartikelen, als vlaggen, posters, lege blikjes/vaten en andere curiositeiten, welke chauffeurs van het Transportbedrijf “onderweg” zien en meenemen of welke via vrijwilligers aan het museum geschonken worden zijn een ware aanvulling. Door deze aanvullingen geeft het oldtimermuseum een perfect beeld van de historie en de ontwikkelingen die zowel de transportbranche als het bedrijf door de jaren heeft doorgemaakt. Hiermee trachten we de belangrijkste doelstelling van het museum: “Het laten zien van de ontwikkelingen van het bedrijf en het bewaren van de collectie voor het nageslacht” na te streven.

Bezoek
Met de regelmatige openstellingen willen we ook andere belangstellende en geïnteresseerde mensen de gelegenheid de vloot te aanschouwen. Bent u geïnteresseerd in gerestaureerde oldtimers, de historie van Staalduinen en de ontwikkelingen van transport in het Westland dan is een bezoek aan ons oldtimermuseum een aanrader!